Ramazan İstanbul Etkinlikleri - YANSIMALAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yıllardır düzenlediği Ramazan Feshane etkinliklerini bu yıl Beyazıt meydanında düzenliyor. Bu etkinlikler çerçevesinde ise onlarca güzel konser gerçekleştiriliyor.
Etkinliklerden birisi de geçen akşam katıldığımız "İncesaz" konseriydi. Son derece güzel bir dinletiyi ise hakkını vererek katletmeyi her zaman ki gibi başardık(!) Konser öncesinde eşime şu soruyu yönelttim; "Sen bir turist olsan ve bu konsere gelsen, konseri beklerken edindiğin izlenimler neticesinde bizler hakkında nasıl bir değerlendirmede bulunursun?" karşılıklı sohbetimizin neticesinde konserin başlamasının ardından tüm değerlendirmelerimizi doğruladı insancıklarımız.
Konser dinlemeyi bilmemek, konserde elinde çekirdek mahalle ağzı ve boru sesiyle sohbet etmek, dinleti sırasında ayakta gezinmek, insanların önünden geçmek, ayrılmak için şarkı bitmesini bile beklememek, etrafı pisletmek, piknik havasında yeme içme.... ve daha niceleri :(

Daha katedilecek çok yol var. Zaman yok, emek yok, istek yok.

Hal böyle de olsa perşembe günü gerçekleştirilecek olan bir diğer konsere "Yansımalar"a katılmak niyetindeyiz. Bekleriz.

BODY WORLDS

Yaşam döngüsü teması ile oluşturulan sergide erkek, kadın, çocuk, at, zürafa, tavşan vb. bir çok canlının iskelet, sinir sistemi, organlar vb. tüm anatomik yapılarının izlenebileceği modeller bulunuyor. Bu modeller tamamen gerçek canlılara ait.
Şaşırtıcı ve etkileyici bir sergi.
Kendi canlılığını keşfetmek isteyen herkesi sergiye gitmeye çağırıyorum.

http://www.bodyworlds-istanbul.com/

Bir grup paralı askerin Avrupada 2. dünya savaşında nazilerden kalma bir sığınağa yaptıkları keşif harekatını konu alan film. Konu, senaryo, oyunculuk her açıdan bir fiyasko.
Tek kelime ile vakit kaybı.

Komedi tarzındaki film, 150 saat kamu cezasına çarptırılan biri uçarı diğeri aşırı yetişkin 2 arkadaşın yeniden kendilerini keşfetmelerini konu alıyor.
İzlememek bişey kaybettirmez :)

Prince Of Persia- Sands Of Time

Başarılı biçimde yaratılmış dönem atmosferi ve hareketli senaryosuna rağmen oyunculuk ve oyuncu seçimi konusunda başarısız bulduğum bir film.
Yine de izlenebilir.
Fragman için: http://yahoyt.com/h/5960/prince-of-persia-sands-of-time-filminin-ilk-fragmani


Lord Of War

Yufka yürekli bir silah tüccarının ikili hayatını anlatan film bir belgesel havası da taşıyor.
Nicholas Cage ise her zamanki gibi iyi bir oyunculuk sergiliyor.
Çok keyifli bir senaryo olmasa da izlenebilir bir film.

District -9

Distrcit-9

İnsanoğlunun ötekine yaptığı zulmü ve şiddeti.

Çatışma, iç savaş, çete, katil devlet, silah tüccarlığı gibi unsurlarla işleyerek,

Sembolik bir ötekileştirilmiş (uzaylı) ile daha açık biçimde gözler önüne seren bi film.

Aslında filmi genel işleniş ve izleniş penceresinden ele alırsanız sıradan ve sıkıcı, coğu kez de iğrenç bulabilirsiniz. Ama az önce belirttiğim pencereden bakınca neden İMDB de ilk 250 film arasına girdiğini anlamak çok da zor değil.

click to zoom

Film içine Peter Jackson imzası da artı bir değer.

Fragman için: http://www.metacafe.com/watch/2929240/district_9_trailer_hd/

SAINT AND SOLDIERS

Azizler ve Askerler
Oldukça etkileyici bulduğum bir savaş filmi.
Ön olay örüntüsü savaş gibi dursa da arka planda insan, din ve günah, psikoloji ve sosyoloji yoğun biçimde işleniyor. Hatta öyleki en az savaş sahnesini görebileceğiniz bir savaş filmi :)
İzleyin beğeneceksiniz.

Banka Kredisi ile Ev Alma Rehberi

Banka Kredisi ile Ev Alma Rehberi

Banka Kredisi ile Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

1- Alacağınız evi mutlaka ev sahibi ile birlikte geziniz.

2- Alacağınız evin ev sahibi ile fiyat pazarlığınızı yapın.

a. Kendinize bağlı olmayan değişkenler kullanarak fiyat konusunun tekrar pazarlığı olabileceğine ilişkin açık kapı bırakın. Mesela evin ekspertiz değeri kullanacağınız nakitin de kredinin de belirleyicisi olduğundan duruma göre tekrar görüşebiliriz diyebilirsiniz.

3- Banka kredi araştırmasını yapmaya başlayın.

a. Her banka ile yüzyüze görüşün. Asla internette bulacağınız oranlara takılı kalmayın. Ama yine de gibi karşılaştırma siteleri size hareket yolu çizmenizde yardımcı olacaktır.

Ör. http://www.kredipazari.com/public/main/index.php

b. Bankalarla görüşürken size avantaj sağlayabileceklerle ayrıca belirtin. Mesela maaş bankası ya da uzun süredir yatırımlarınızı değerlendirdiğiniz banka oluşu vb.

c. Banka kredi faiz oranlarını ödemeyi düşündüğünüz miktar veya vade yılına uygun biçimde alın.

d. Bankalardan kredi oranlarını dikkatli alın. Bu oranlar çerçevesinde aylık ve toplam geri ödeme miktarlarınızı mutlaka sorgulayın. Mesela bazı bankalar sadece evin ekspertiz değerinin %75’ini kredi verirken, bazıları %80 ve üstüne çıkabiliyor.

e. Bankadan kullanabileceğiniz kredi oranına göre, faiz oranları, vade miktarı, ek giderler, aylık ve toplam ödenecek tutarlarda ne gibi değişiklikler olacağını sorgulayın. Mesela bazı bankalar %75 ve %80 kredi kullanımı için farklı faiz oranları kullanabiliyor.

f. Her bankanın konut kredisi kullanımı için çeşitli masrafları oluyor. Bunların neler olduğunu ve ne kadar olduğunu, ne şekilde ve ne zaman ödeneceğini mutlaka sorgulayın. Bunu evin satın alma değerinden ayrı olarak ele almanız gereken bir nakit olduğunu unutmayın. Bu gider çok değişkenlik göstermekle birlikte 1000 ile 2500 TL arasında değişebiliyor.

i. Genel olarak bu konuda alınan masraflar; 1- Dosya masrafı, 2- Ekspertiz masrafı, 3- Konut sigortası, 4- DASK (Deprem sigortası), 5- İpotek koyma/kaldırma masrafları 6- Hayat sigortası

ii. Eğer maddi imkanınız varsa (kanunen zorunluluğu kaldırılmış bile olsa) hayat sigortasını yaptırın. İki kişi çalışarak ödenebilecek bir kredi kullanımında bir eşin çalışamaz hale gelmesi ya da vefatinin, evi satmaya götürmesine herkes üzülecektir.

4- Kredi kullanacağınız bankanın seçiminin ardından ev sahibini bilgilendirin. Ancak ne kadar kredi kullanacağınızı, ne kadar nakit paranızın olduğunu belirtmenize gerek yok. Çok ısrar etmezse söylememeye çalışın. (Boşuna açık kapı bırakmadıkJ)

5- Kredi kullanmaya karar verdiğini banka sizden önce bir takım evraklar isteyecektir. Bunlar 1- Nüfus cüzdanı fotokopisi, 2- Halen ikamet ettiğiniz yere ait resmi evrak, 3- maaş bordrosu, 4- Gerekiyorsa kefil evrakları, 5- en önemlisi satın alacağınız eve ait tapu senedi. Bu belgeleri bankaya iletin.

6- Banka ile görüşerek ekspertiz talebinde bulunulmasını sağlayın.

a. Ekspertiz talebinin arkasından ekspertiz birimi sizden randevu alarak evi görmek isteyecektir. Bunun için önceki görüşmenizde ev sahibinden anahtar isteyin ya da randevu saatini ev sahibine de bildirin.

b. Eksperin evi incelemesi en fazla 30 dk sürecek bir işlemdir. Eğer siz gösteremeseniz de başkası gösterebilir.

c. Eksper evle ilgili hukuki, mühendislik, tapu vb. tüm incelemeleri yaparak bir rapor hazırlar. Bu raporu hazırlama süresi en fazla 2 gündür. Eğer imkanınız varsa bu raporu bankadan isteyin.

d. Kısacası eksper talebinde bulunulması ile ekspertiz işlemlerinin bitmesi ortalama 3 gündür.

e. Çoğu durumda evin ekspertiz değeri evin acil satış değeri ile belirlenir. Bazı hallerde buna emsal ev yükseltmeleri de eklenir ancak unutmayın sizin ev sahibinizin eve biçtiği değer ile ekspertiz değeri %10 farkedebilir. ( Kullanılacak açık 2.kapı )

7- Banka ekspertiz değerini sizinle paylaşır ve kredi onayı ve diğer işlemler için sizi şubeye bekler.

8- Bu noktada siz ev sahibi ile ikinci pazarlık şansını yakalarsınız. Eğer şansınız varsa bir miktar daha aşağıya çekebilirsiniz fiyatı. Bu emin olun sizi çok rahatlatacaktır.

9- Ev sahibi ile netleşmenizin ardından banka ile iletişime geçerek kredi işlemlerinizi tamamlayın. Unutmayın bolca imza atacaksınız J.

a. Evraklarda kredi faiz oranını, toplam çekilen kredi miktarını, masrafların miktarlarını ve neler olduğunu, aylık ve toplam ödeme planınızı mutlaka inceleyin.

b. İşlem masraflarının bir kısmı bu aşamada sizden tahsil edilecektir. Yanınızda nakit bulundurmanız gerekebilir.

c. Yapacağınız ödemelere ait makbuzları ve imza attığınız evrakların fotokopilerini mutlaka isteyiniz.

10- Artık krediniz bankada sizi bekliyor. Ev sahibinizle irtibata geçerek ödemeyi nasıl almak istediğini sorun. Bloke çek isteyebilir, çoğu durumda bu avantajlı gibi görünüyor. Ya da hesap numaralarını öğrenin.

11- Bu noktada evin bedelinin kalan nakit kısmının ne şekilde ödeneceğini ev sahibi ve banka ile konuşun. Bazı bankalar evin kalan nakit kalan kısmının da kendileri üzerinden ödenmesinde ısrarcı olabilirler. Bunun için de paranızı tek bir yerde toplayın, hatta el borçlarınız olacaksa veya altın vb. bozduracaklarınız varsa kredi tamamıyla hazır hale gelmeden önce halledin ve ev parası ile aynı hesaba aktarın.

Bir ev alırken cebinizden çıkacaklar =

Kullanabileceğiniz toplam kredi tutarı +

banka masrafları +

tapu alım satım masrafları vb harçlar +

nakliye masrafları +

tesisat ve abonelik (su vb.) masrafları +

evin satış bedelinin kredi düşülünce kalan nakit tutarı =

Bunlar denkleşiyorsa ev sizindir J

12- Şimdi gelelim alım satım işlemine öncelikle evin bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek randevu almalısınız. Bir süredir bu işler randevu ile yapılmaya başlanmış.

13- Randevu için gittiğinizde tapu harcı vb. ödemelerinizin olup olmayacağını ve ne kadar olacağını görevlilerden öğreniniz ve randevu günü bu meblağı yanınızda bulundurunuz. Nakit olarak.

14- Tam bu arada randevu alırken banka tarafından vekalet verilmiş ve sizin alacağınız eve ipotek koyacak olan ve bankayı temsil eden avukatı aramalısınız. Zira randevuya eski ev sahibi, siz ve avukat aynı zaman dilimi içinde gideceksiniz.

15- Randevu günü tapuda bir taraflar bir araya geldiğinde olacaklar ise şöyle. Siz evin es ki sahibinden tapu devir işlemlerini yaparken çeşitli ödemeler yapacaksınız. Bu arada avukat bloke çeki ev sahibine verecektir. Aynı zamanda da sizin üstünüze geçen eve ipotek koyacaktır. Hepsi bittiğinde siz tapusu ipotekli bir ev, evi satan bir sürü para, avukat da bir sürü imzalı kağıdın sahibi olacak.

16- Hadi hayırlısı olsun.

Hazırlayan:

Erim Koçyiğit

Mr. Brooks

Aslında film kendi arşivimde olmasına karşın sıra gelip de izleyememiştim. Şansıma dün akşam TV8 kanalı verdi ben de izleyim dedim :)
Film başarılı bir oyunculuk ve senaryo mucizesi, hepsinden öte oyunculardaki kalite senaryoya artı bir değer katmış.
Bir seri katilin nasıl da normal bir hayat sürebileceğinin güzel bir ironisini konu alan film oldukça yaratıcı bir öyküye sahip.

Food Inc.-Gıda Ltd.


Geçtiğimiz hafta sonu Ntv de izlediğim belgesel bildiklerim dışında, bilmediklerimi de bana katarak, gıda ve yemek sektörü ile ilgili tüm keyfimi kaçırdı.
Ancak hepimizin bilmesi gereken ve yediklerimizin dahi nasıl bizim kontrolümüz dışında ticari bir araca dönüştüğünü bir kez daha keşfedin.

Whisper


İMDB 5,8 puan vermiş de olsa çok benzeri olan Omen serisine göre çok daha soft ve çarpıcı bir film.
Film çocuk kaçıran bir grubun kaçırdıkları çocuğun şeytani gazabına uğramasını konu alıyor.

Gerilim türü sevenler keyifle izleyebilir.

Perfect Stranger

Pek çokları eminim bu filmi 2 gün önce televizyonda izledi. Ben de izlemeye başladım ancak ilk yarım saatten sonra uykum geldi :) kalanını da dvd olarak izledim :) fikrim; çok kaliteli bir film olmamakla birlikte final itibariyle etkileyici.
click to zoom
Bu durma göre sıkılınca izlenebilecek nitelikte bir film.
Tabiii Halle Berry i es geçmemek lazım.

Chaos Theory

Ryan Reynolds'un oyunculuğunu beğendiğime karar verdim :)
Film gerçekten de oldukça etkileyici, çok basit bir senaryo olsa da çok gündelik hayattan. Aslına bakarsanız Ryan'ın rolünde kendimi buldum bile diyebilirim. Belki de o yüzden bu kadar etkiledi.
Özünde başarılı bir evliliği olan, planlı ve organize bir kişiliğe sahip olan Ryan hayattaki önceliklerini yeniden keşfediyor. Ama acı bir biçimde...
İzlemeye değer.

Sushico

Geçtiğimiz günlerde evlilik yıl dönümümüzde bir ilki gerçekleştirelim diyerek Sushico'ya gittik.
Tabi ki Türk damak zevkimize çok da uygun olmayan bu yemeklerle ilk tanışmamız da o kadar mutlu edici değildi. Ancak o cubuklarla yiyeceğim azmi sayesinde yemeğimi epeyce yavaş yemiş olmak midem açısından bir avantajdı :)
Sushico | chinese - japanese - thai

Bu akşam da bu filmdeyim :) Ajan SALT

Gittim, gördüm, beğendim.
Bourne serisinden beri izlediğim en iyi ajan filmi diyebilirim.
Gidin görün.

The Prestige

Aaaa filmi izleyeli epey oldu ama yazısını yazmayı unutmuşum :(
Neyse geç olsun güç olmasın.
Konu kompleks bir yapıya sahip olmuş olsa da birçok noktada önceden tahmin edilebilir unsurlar içeriyor. Buna rağmen film sonu itibariyle sizi şaşırtarak bitiyor. Bu beklenmedik son ise filmi başarılı kılıyor.

Tabi oyuncuların ve oyunculuklarının da hakkını vermek lazım.

Inception

Oldukça başarılı bulduğum bir senaryo, öyle ki alışılmışın dışındaki kurgusu benim gibi bir film kurdunu bile düşünmeye ve olayları çözümlemeye zorladı.
Diğer taraftan oldukça başarılı bir yönetmenlik sergileyen Nolan aynı zamanda görsel efektler açısından da fark yarattırmış.
Bence bu yılın oskar adaylıklarının hatta sahipliklerinin çoğu bu filmden çıkacak :)

Bu arada aşağıdaki şakacı çalışmayı da koymadan edemeyeceğim.

Oxford Murders

Başarılı bir polisiye gerilim filmi.
Ancak sanırım orjinal senaryoyu ya da romanı kısaltmak adına bazı kesintiler yapılmış, bu da özellikle filmin başında anlamsızlaşan hızlı gelişmelere neden olmuş.
Yine de film kendi kurgusu içerisinde sürükleyici.
Eğer matematikten, bulmaca gizemden hoşlanıyorsanız bu film izlenmesi gerekenler arasında.

Fragman için :)

Boogeyman2

Çok tipik sıralı öldürme senaryosu olan film ilk yarıdan sonra katili de belli ediyor (belki benim gibi bu türdeki deneyimi fazla olanlar için :)) ancak yine de türü seviyorsanız fena bir örneği sayılmaz.

Feast II Sloopy Seconds


Vakit kaybı.
Eminim film yapımcıları tarafından da para kaybıydı. :)

Legion

Tanrı, insan ve inanç konusuna oldukça farklı bir bakış getiren bir film.
Senaryonun zorluğu işlenişi biraz yormuş görünüyor.
Ama yine de beğenerek izleniyor.
Legion, Scott Stewart
Bundan sonra bir değişiklik daha yapmaya ve izlediğim filmlerin fragmanlarını da burada yayınlamaya karar verdim.
Belki daha çok hoşunuza gider :)

Tam bir fiyasko-The lost of the land

Komedi desen denmez, macera desen denmez.
Vakit kaybı.

Untraceable

Son zamanlarda izlediğim en iyi polisiye film.
Ancak yine de mantık hataları da yok değil.
Zira erkek dedektifin bodrumu nereden tanımış olabileceği bir muamma :)
İzleyin ne demek istediğimi anlayacaksınız.