Banka Kredisi ile Ev Alma Rehberi

Banka Kredisi ile Ev Alma Rehberi

Banka Kredisi ile Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

1- Alacağınız evi mutlaka ev sahibi ile birlikte geziniz.

2- Alacağınız evin ev sahibi ile fiyat pazarlığınızı yapın.

a. Kendinize bağlı olmayan değişkenler kullanarak fiyat konusunun tekrar pazarlığı olabileceğine ilişkin açık kapı bırakın. Mesela evin ekspertiz değeri kullanacağınız nakitin de kredinin de belirleyicisi olduğundan duruma göre tekrar görüşebiliriz diyebilirsiniz.

3- Banka kredi araştırmasını yapmaya başlayın.

a. Her banka ile yüzyüze görüşün. Asla internette bulacağınız oranlara takılı kalmayın. Ama yine de gibi karşılaştırma siteleri size hareket yolu çizmenizde yardımcı olacaktır.

Ör. http://www.kredipazari.com/public/main/index.php

b. Bankalarla görüşürken size avantaj sağlayabileceklerle ayrıca belirtin. Mesela maaş bankası ya da uzun süredir yatırımlarınızı değerlendirdiğiniz banka oluşu vb.

c. Banka kredi faiz oranlarını ödemeyi düşündüğünüz miktar veya vade yılına uygun biçimde alın.

d. Bankalardan kredi oranlarını dikkatli alın. Bu oranlar çerçevesinde aylık ve toplam geri ödeme miktarlarınızı mutlaka sorgulayın. Mesela bazı bankalar sadece evin ekspertiz değerinin %75’ini kredi verirken, bazıları %80 ve üstüne çıkabiliyor.

e. Bankadan kullanabileceğiniz kredi oranına göre, faiz oranları, vade miktarı, ek giderler, aylık ve toplam ödenecek tutarlarda ne gibi değişiklikler olacağını sorgulayın. Mesela bazı bankalar %75 ve %80 kredi kullanımı için farklı faiz oranları kullanabiliyor.

f. Her bankanın konut kredisi kullanımı için çeşitli masrafları oluyor. Bunların neler olduğunu ve ne kadar olduğunu, ne şekilde ve ne zaman ödeneceğini mutlaka sorgulayın. Bunu evin satın alma değerinden ayrı olarak ele almanız gereken bir nakit olduğunu unutmayın. Bu gider çok değişkenlik göstermekle birlikte 1000 ile 2500 TL arasında değişebiliyor.

i. Genel olarak bu konuda alınan masraflar; 1- Dosya masrafı, 2- Ekspertiz masrafı, 3- Konut sigortası, 4- DASK (Deprem sigortası), 5- İpotek koyma/kaldırma masrafları 6- Hayat sigortası

ii. Eğer maddi imkanınız varsa (kanunen zorunluluğu kaldırılmış bile olsa) hayat sigortasını yaptırın. İki kişi çalışarak ödenebilecek bir kredi kullanımında bir eşin çalışamaz hale gelmesi ya da vefatinin, evi satmaya götürmesine herkes üzülecektir.

4- Kredi kullanacağınız bankanın seçiminin ardından ev sahibini bilgilendirin. Ancak ne kadar kredi kullanacağınızı, ne kadar nakit paranızın olduğunu belirtmenize gerek yok. Çok ısrar etmezse söylememeye çalışın. (Boşuna açık kapı bırakmadıkJ)

5- Kredi kullanmaya karar verdiğini banka sizden önce bir takım evraklar isteyecektir. Bunlar 1- Nüfus cüzdanı fotokopisi, 2- Halen ikamet ettiğiniz yere ait resmi evrak, 3- maaş bordrosu, 4- Gerekiyorsa kefil evrakları, 5- en önemlisi satın alacağınız eve ait tapu senedi. Bu belgeleri bankaya iletin.

6- Banka ile görüşerek ekspertiz talebinde bulunulmasını sağlayın.

a. Ekspertiz talebinin arkasından ekspertiz birimi sizden randevu alarak evi görmek isteyecektir. Bunun için önceki görüşmenizde ev sahibinden anahtar isteyin ya da randevu saatini ev sahibine de bildirin.

b. Eksperin evi incelemesi en fazla 30 dk sürecek bir işlemdir. Eğer siz gösteremeseniz de başkası gösterebilir.

c. Eksper evle ilgili hukuki, mühendislik, tapu vb. tüm incelemeleri yaparak bir rapor hazırlar. Bu raporu hazırlama süresi en fazla 2 gündür. Eğer imkanınız varsa bu raporu bankadan isteyin.

d. Kısacası eksper talebinde bulunulması ile ekspertiz işlemlerinin bitmesi ortalama 3 gündür.

e. Çoğu durumda evin ekspertiz değeri evin acil satış değeri ile belirlenir. Bazı hallerde buna emsal ev yükseltmeleri de eklenir ancak unutmayın sizin ev sahibinizin eve biçtiği değer ile ekspertiz değeri %10 farkedebilir. ( Kullanılacak açık 2.kapı )

7- Banka ekspertiz değerini sizinle paylaşır ve kredi onayı ve diğer işlemler için sizi şubeye bekler.

8- Bu noktada siz ev sahibi ile ikinci pazarlık şansını yakalarsınız. Eğer şansınız varsa bir miktar daha aşağıya çekebilirsiniz fiyatı. Bu emin olun sizi çok rahatlatacaktır.

9- Ev sahibi ile netleşmenizin ardından banka ile iletişime geçerek kredi işlemlerinizi tamamlayın. Unutmayın bolca imza atacaksınız J.

a. Evraklarda kredi faiz oranını, toplam çekilen kredi miktarını, masrafların miktarlarını ve neler olduğunu, aylık ve toplam ödeme planınızı mutlaka inceleyin.

b. İşlem masraflarının bir kısmı bu aşamada sizden tahsil edilecektir. Yanınızda nakit bulundurmanız gerekebilir.

c. Yapacağınız ödemelere ait makbuzları ve imza attığınız evrakların fotokopilerini mutlaka isteyiniz.

10- Artık krediniz bankada sizi bekliyor. Ev sahibinizle irtibata geçerek ödemeyi nasıl almak istediğini sorun. Bloke çek isteyebilir, çoğu durumda bu avantajlı gibi görünüyor. Ya da hesap numaralarını öğrenin.

11- Bu noktada evin bedelinin kalan nakit kısmının ne şekilde ödeneceğini ev sahibi ve banka ile konuşun. Bazı bankalar evin kalan nakit kalan kısmının da kendileri üzerinden ödenmesinde ısrarcı olabilirler. Bunun için de paranızı tek bir yerde toplayın, hatta el borçlarınız olacaksa veya altın vb. bozduracaklarınız varsa kredi tamamıyla hazır hale gelmeden önce halledin ve ev parası ile aynı hesaba aktarın.

Bir ev alırken cebinizden çıkacaklar =

Kullanabileceğiniz toplam kredi tutarı +

banka masrafları +

tapu alım satım masrafları vb harçlar +

nakliye masrafları +

tesisat ve abonelik (su vb.) masrafları +

evin satış bedelinin kredi düşülünce kalan nakit tutarı =

Bunlar denkleşiyorsa ev sizindir J

12- Şimdi gelelim alım satım işlemine öncelikle evin bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek randevu almalısınız. Bir süredir bu işler randevu ile yapılmaya başlanmış.

13- Randevu için gittiğinizde tapu harcı vb. ödemelerinizin olup olmayacağını ve ne kadar olacağını görevlilerden öğreniniz ve randevu günü bu meblağı yanınızda bulundurunuz. Nakit olarak.

14- Tam bu arada randevu alırken banka tarafından vekalet verilmiş ve sizin alacağınız eve ipotek koyacak olan ve bankayı temsil eden avukatı aramalısınız. Zira randevuya eski ev sahibi, siz ve avukat aynı zaman dilimi içinde gideceksiniz.

15- Randevu günü tapuda bir taraflar bir araya geldiğinde olacaklar ise şöyle. Siz evin es ki sahibinden tapu devir işlemlerini yaparken çeşitli ödemeler yapacaksınız. Bu arada avukat bloke çeki ev sahibine verecektir. Aynı zamanda da sizin üstünüze geçen eve ipotek koyacaktır. Hepsi bittiğinde siz tapusu ipotekli bir ev, evi satan bir sürü para, avukat da bir sürü imzalı kağıdın sahibi olacak.

16- Hadi hayırlısı olsun.

Hazırlayan:

Erim Koçyiğit