Konaklama:
Yeni şehirde büyük bir kaç otel de bulunmasına rağmen, eski şehirin atmosferini solumak ve otantik bir tatil yapmak istiyorsanız. Küçük pansiyonlar sizi bekliyor. Birçoğu konak adı ile kurulmuş olan küçük ve butik işletmeler sizlere hem d
ostça hem de aile rahatlığında bir konaklama sunuyor. Bizim tercihimiz, Memişzade konağı oldu. Son derece güler yüzlü ve hoşsohbet işletme sahiplerimiz oldukça temiz ve özenle korudukları konak evlerini pansiyonerlere açıyorlar. http://www.memiszadekonagi.com/
Dikkat kalınacak yerlerde banyo veveya tuvaletler ortak olabiliyor. Tercihinizi yaparken önceden bilgi almanızda fayda var.
Beypazarına gidip, "Baypazarı kurusu" yemeden dönmek olmaz. Hemen hemen her sokakta bulunan kuru fırınlarından hem ürünleri tadabilir hem de satın alabilirsiniz. Hatta bir çoğu kargo ile gönderiyor.
Şehrin belki de en ilginç özelliklerinden biri eski y
erleşim biriminin çarşısında yer alan küçük aile işletmeleri olarak varlığını sürdüren baklava ve sarmacılar. Sokağa girdiğiniz andan çıkana kadar her dükkanda cömertçe ikram edilen lezzetli yaprak sarmalara bayılacaksınız. Aynı işletmeler çok ve çeşitli baharatlar, kurutma sebze ve meyveler ile erişte ve tarhana gibi yöresel lezzetleri de satıyor. Bunlardan alışveriş yapmadan dönmek ayıp olur. Bilginize. Özellikle kuru menemeni denemenizi tavsiye ederim.
Şehrin bir diğer ünlü yiyeceği ise güveç. Ama bu bildiğiniz sebzeli güveç değil, bölgede yetiştirilen büyük ve küçükbaş hayvanlardan yapılan kavurmalık kuşbaşılar ve pirinç pilavı ile yapılan bir yemek, eğer et seviyorsanız tavsiye ederim.
Görülesi:
Beypazarının en ünlü yönlerinden birisi restore edilmiş evleri. Özellikle eski yerleşim bölgesinde her taraf restore edilmiş evle dolu oldukça hoş bir fotoğraf ortamı sağlıyor. Tek bir ana caddeden oluşan çarşısı ise oldukça ilginç yöresel unsurları sunuyor. Daha önce anlattığım ev işi yiyecekler satan yerlerin yanı sıra oldukça fazla sayıdaki gümüşçülerinde (hatta bir gümüş çarşısı bile var) yörenin ünlü telkari leri ile bayanlar oldukça haşır neşir oluyorlar. İşin üzücü yanı ise bu ekonomik değerin tabiri yerindeyse işporta tarzı sergilenişi... Bunar karşılık yurt ya da şehir dışından getirilen takıların özel biçimlerde teşhir ediliyor olması, halbuki bölgeye gelen insanlar takı konusunda heryerde bulamayacakları telkarilerin peşinde...
Diğer bir yapılması gereken ise yöre yerlilerinin kurdukları tezgahlarda satılan ürünler... Tarhanadan, hamağa, ebru işi takılardan, el örgüsü bebek kıyafetlerine kadar her şeyi bulabilirsiniz.
Gezilesi:
Yaşayan müze, bölgede restore edilmiş olan bir konağın yörenin tanıtımı amacıyla özel bir müze halinde hizmet verdiği oldukça farklı ve yaratıcı bir işletme. Yaşayan denilmesinin sebebi ise bu müzede herşey dokunulabilir, yapılabilir. İster karagöz olun, ister ebru yapın, ister kurşun döktürün...
Bir diğer görülmesi gereken yer de bölgede yürüyüş turları da düzenleyen doğa evi, özellikle bölgedeki yaban hayatın korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması amacıyla kurulmuş olan bir sivil toplum kuruluşu.
Etnoğrafya müzesi de bölgenin kültürü ve geçmişi hakkında bilgi verecek biçimde iyi düşünülerek restore edilmiş bir diğer konak.
Ulaşım: Ankara' dan Etlik garajından kalkan özel otobüs işletmelerinden hemen her saat başı gidilebilir. Yolculuk ise yaklaşık 1 saat sürüyor. Yol boyunca İç Anadolu'nun çorak coğrafyasının asırlardır yaşanılan toprakların tanıdıklığı size eşlik edecek.