Mahşer-i Cümbüş

Aralık ayında Tiyatro Sporuna bu hafta sonu da Beyin Fırtınasına gittim.
Gayet keyifli gayet başarılı. Herkese de tavsiye ederim. Küçücük salonlarında gerçekten de insanları mutlu etmeyi başarabilen ve bunu da sevgiyle ve emekle yaptıkları her hallerinden belli olan müthiş bir ekibin etkinliklerini kaçırmayın.

Bakın ne neymiş? :)

Beyin Fırtınası Nedir ?

İlk kez 2006 yılında Mahşer-i Cümbüş tarafından geliştirilen ve Hayalhane ’de oynanan, Tiyatro sporundan farklı olarak müsabaka mantığına dayanmayan bir gösteri biçimidir.

Modern doğaçlama tiyatro’nun tüm türlerinde olduğu gibi, Beyin Fırtınasında da seyircinin katılımı oldukça önemlidir.

Bayin fırtınasında çeşitli sayılarda "longform" adı verilen uzun biçim oyunlar yanyana gelir ve tüm oyuncular birlikte oynarlar. Uzun biçim oyunlar, sadece bir anın - durumun oynanmadığı, öykü anlamında kısa biçimlere oranla daha fazla hikâyeyi ön plana alan oyunlardır. Oyuncular, seyirciden alınan yönelimler doğrultusunda öykü, karakter ve durum gibi kimi unsurları ortaya çıkararak oyunlar sergilerler.
Oyuncuların performanslarının dışında, doğaçlama müzik ve ışık da uzun biçim oyunlarda çok etkilidir. Seyirciler oyunu seyrederken, farklı mekânları, duygu durumlarını ve karakterlerin etkilerini, oyun sırasında tasarlanan müzik ve ışığın etkisiyle daha da güçlü hissederler.


Tiyatro Sporu nedir?

"Modern doğaçlama tiyatro" nun en keyifli oyun biçimlerinden biridir. Türkiye'de İlk kez 2002 yılında Mahşer-i Cümbüş tiyatro topluluğu tarafından sahnelenmiştir. Geniş kitlelerce sevilen gösteri binin üzerinde temsil yapmıştır.
Tiyatro Sporu gösterisi, oyuncuların iki takıma ayrılması ile başlar. Takımlar seyircilerden alınan çıkış noktalarıyla “shortform” adı verilen kısa turlar oynayarak birbirleri ile müsabaka ederler. Her turun çıkış noktasını seyirciler belirler ve oyunun sonunda izledikleri oyunlara puan verirler ve gösterinin sonunda bu puanlar toplanır. Bu yanıyla gösteri “interaktif” bir hale gelir. Ortaya bir galip ve bir mağlup çıkar ya da her iki takımın da puanları eşitse gösteri beraberlikle sonuçlanır.

Bu doğaçlama gösteride kendiliğinden (spontane) düşünme ve canlandırma, yanılsamayı kırma, kara mizah, ironi gibi unsurlar esastır. Önceden yazılmış ya da çalışılmış herhangi bir metin yoktur. Özel bir kostüm olmadan oyuncular gündelik kıyafetleri ile sahnede yer alırlar. Çıplak sahne oyuncunun ve seyircinin hayal gücü ile şekillenir.

Tiyatro Sporu” gösterisinde Seyirci oyuncudan kopuk, karanlık salonda görünmez silüetler değil oyuncunun her an dokunabildiği, hissettiği ve onun gücünden yararlandığı sahne arkadaşıdır. Tiyatro Sporu gösterisi seyirciyle birlikte bir “oyun” un oluşturulmasını sağlar.

Bir “Tiyatro Sporu” gösterisi asla tekrar etmez. Herşey o anda ve orada olur. Her şey o oyuna ve o seyirciye özeldir. Bu sebeple her oyun birbirinden farklıdır.


Detaylı Bilgi için: http://www.tiyatrosporu.com/index.php