Acarlar Longozu

Acarlar Longozu, Sakarya'nın Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan bir doğa harikası. Longoz coğrafi terim olarak su basar orman olarak geçiyor. Yani gerek deniz yüksekliği gerek yağış miktarı ve su kaynaklarına bağlı olarak su seviyesi yükselen bir gölün içerisine bir orman yerleştirin :) kâh bir göl, kâh bir bataklık gibi düşünebilirsiniz.


İşin ilginç yanı Türkiye'nin tek parça en büyük longozu, dünyanın ise kimi kaynaklara göre en büyük, kimi kaynaklara göre 2. büyük longozu. Biliyor musunuz? Hayır. Neden? Çünkü doğaya verilen önem, çevre politikaları, tanıtım, kaynak yaratma ve kullanımı, SIFIR.


Mevcut haliyle tamamen yerel yönetime devredilmiş bir doğa harikasından bahsediyoruz. Daha önce Şile Saklıgöl yazımda bahsetmiş olduğuma benzer olarak tek bir işletmeye devredilmiş bir tanıtımı olan, bölgedeki insanların güzel havalarda çay içmek için uğradığı bir mesire alanına dönüşmüş. Kısmen de göç yolu olması nedeniyle kuş gözlemcilerinin bildiği bir yer.

Çok daha güzel fotoğraflar sunmak isterdim ancak yukarıda yazdığım başıbozukluk ve boş vermişlik bu güzellikleri tanıtacak yeterli gezinti rotası yaratmamış durumda, tek bir iskele üzerinde 250m gidip dönerek görüp görebileceğiniz bu kadar. (oysa 7,5 km lik bir ormandan söz ediyoruz.)


Longoza gitmek için en uygun seçenek tabiki özel oto ancak Sakarya Belediye otogarından Karasu minibüslerine binerek yaklaşık 1 saat yolculuk ile Karasu'ya varılır. Ardından Kaynarca minibüsüne binilerek Longoz girişinde inilebilir. Sakarya-Karasu arası 15 dkda bir araç var, ancak Kaynarca minibüsü oldukça seyrek tarifeleri incelemek yerinde olur.

Rota için:

Powered by Wikiloc


Daha fazla bilgi için : https://tr.wikipedia.org/wiki/Acarlar_Longozu
http://sakarya.ormansu.gov.tr/Sakarya/AnaSayfa/DKMP/acarlarLongozu.aspx?sflang=tr