Mazı Köy

Hayatımın en nitelikli tatillerinden biriydi. Belki de benim çok tatile ihtiyacım vardı, bilemiyorum. Daha önce de güzel tatiller yaptım, yeni ve keyifli keşifler yaptım ancak, kısa bir sürede bu denli dinlendiğim bir tatil daha olmadı.

Çakıllıyalı Plajı
Yerin adı “Mazı Köy”, genelde Mazı adıyla tanınıyor. Bodrum’a bağlı, henüz keşfedilmemiş ve kirlenmemiş bir köy. Yolculuk Milas’tan ayrılıp Akyaka istikametinde yol alarak başlıyor. Evet doğru. Bodrum’a bağlı ama bilinen Bodrum güzergahında değil.
Kim bilir belki sizin de keskin gözleriniz varsa bir bukalemun da siz yakalarsınız.
Merak etmeyin onlar sizden daha korkak.
Milas’tan ayrıldıktan sonra Akdeniz çamı ormanları içerisinde dolambaçlı bir yolla gidiyorsunuz. Çökertme ile komşu olan köy, maalesef Mandıra Filozofu filminin çekilmesinin ardından Çökertme bayağı bir popüler olmuş. Ören’e ise yaklaşık 1 saatlik mesafede. Mazı ise halen körpe bir güzellikte.


İlk olarak 2000’li yılların başında duymuştum adını, bugün de duyduklarımdan çok farklı değil izlenimlerim. Esas köy merkezi orman içerisinde yaklaşık 3 km yukarıda kalıyor. Yerli halk vakti zamanında kendi indikleri plajları, balık avladıkları koyları ufak ufak pansiyonerlikle birlikte turizm ile tanıştırmışlar. Toplam 8 koy bulunuyor bunlardan sadece 5 tanesine karayolu ile ulaşım var. Şimdi ilk olarak kaldığımız koydan başlayalım.

Azmak tepe geçişinde gün batımı

Gün batmadan helikopter böceklerinin güneşlenmesi görülmeye değer.

Çakıllıyalı

Adının hakkını veren iri çakıllı plajıyla en azından benim gezdiğim koylar içerisinde en güzeliydi. Çakıl olmasının neticesinde oldukça berrak bir denizi var. Su sıcaklığı gayet güzel, ancak öğleden sonraları hafif dalgalı oluyor. Dalga dediysem göz korkutmasın sadece eğlencelik dalgalar.
Dalgaların köpükleri bırakın yüzünüzü okşasın
Çakıllıyalı'nın sakin plajı
Çakıllıyalıda 3-4 tane pansiyon mevcut konaklama şekli bungalov ya da tek kat taş odalar şeklinde. Her bir işletme 10-12 odalı, kısacası 4 işletme oda başı 3 kişiden en fazla 120 kişiyi ağırlayabilir. Takdiri siz yapın. Biz bayram tatilinde aynı anda plajda 30 kişiden fazla insan göremedik.

Biz Eray pansiyonda kaldık. Denize sıfır pansiyona 3 kişi tam pansiyon 280 tl ödedik gecelik. Üstelik her akşam balık, zeytinyağlı, sabahları serpme kahvaltı, güleryüz ve hızlı hizmet ile… Tam anlamıyla bir aile işletmesi, aynı sıcaklığı size de yansıtıyorlar. Neredeyse diyecesin ki, ayaktasın bana da bir çay koyuver. 

Çakıllıyalı plajı ve tüm işletmeleri işte bu kadar
Eray Pansiyon bahçe ve bostan
Birbirinden orjinal çiçekleri fotoğraflayabilirsiniz.

Sabah kalkıp elli adım atmadan denize girip, çıkıp kahvaltı edip, ardından denize girip, ardından öğlen yemeğini yiyip, sonra denize girip, ardından akşam yemeğini yiyip, akabinde uyumaya gidebileceğiniz bir tatil. Miskinliğin dibine vurabilirsiniz. Zira kafa dinlemek dışında yapabileceğiniz sadece iki aktivite var; biri  metre kadar sahilde yürümek, diğeri ufak tepelikte basit bir trekking yapmak. Market veya gazete büfesi bile olmayan bu yerde uykunuzu açacak yegane şey hoş sohbetler.

Zeytinlerin ve gölgeliklerin altında nasıl kafa dinleniyor bir bilseniz.
Koyun bir başından köye gidiş varken diğer başından ancak yürüyerek gidilebilen Azmak koyuna geçiş var. Ufak bir trekking yürüyüşü ile hoş bir tepeliği geçip daha berrak ve daha güzel bir denize ulaşıyorsunuz. Sadece size ait bir plaj haline gelen güzle atmosfer sırtını ormanlık tepelere yaslıyor. Bu tepelik ise korkunç güzel fotoğraf imkanları sağlıyor.
Size özel bir plaj :)
Tek güzellik doğa değil elbette ;)
Azmak

Hurma Koyu


Hurma koyu ve iskeledeki deliler
Esas yerleşim olan koy bu. Yerleşim dediysek 1-2 restoran, 1 market, bir de beach var. Toplam işletme sayısı ise aşağı yukarı aynı. Ama daha kalabalık. Benzer bir denize sahip ancak burada iskeleden atlama zevki yaşamanız mümkün. 


Ilgın Koyu


Bir diğer araçla ulaşım olan koy ise Ilgın Koyu. Bu koyun kendine has bir yalnızlığı var. Daha sakin ve dalgasız bir denizi var ve çadır ile kamp kurmaya da müsait noktaları mevcut. Çok ince çakıldan oluşan bir plajı bulunuyor. Burada hiçbir işletme bulunmuyor. Esasen konaklama yapmayacaksanız Mazıda nereye giderseniz yanınıza önceden yiyecek içecek bulundurmanızda fayda var. 
Ilgın koyu

Fırsatın varsa kaçırma

Köy halkının gelenekselleşmiş bir bayramlaşma şekli bulunuyor. Arefe günü köy meydanındaki camide toplanan büyük küçük herkes bayramlaşıyor. Bizim küçüklüğümüzdeki şeker toplama adeti ise hayli abartılı biçimde gerçekleşiyor. Meydanda toplanan büyükler küçüklerin torbalarını doldurmak için adeta yarışa giriyorlar. 

Su kuşum :D


Az daha sakin durmayı başarırsanız kelebekler size konar, garanti.





İşte Çakıllıyalı

Sanırım yüzler duyguları anlatmaya yetiyor.

Ürünler olabildiğince doğal, dedimya market yok :P

Git gör, dünyan tersine dönsün.

Bu kadar bohem biraz fazla :)

Akşam yemekleri çok leziz. Ellerine sağlık hanım abla.

Nasıl gidilir?

Eray pansiyon Milas hava alanından karşılama yapıyor. Ancak araba ile gidecekseniz ulaşım aşağıdaki rotadan yapılabilir. Yolculuk yaklaşık 8,5 saat. 



Biraz daha fazla bilgi için benimkinden daha güzel bir blog: http://www.bodrumluculuk.com/bodrum-mazi/