Semerkant

Amin Maalouf.
İkinci kitabını da okuma fırsatını bulduğum usta yazar.
İlk olarak Dönemin bir dönemin popüleritesini kazanmış olan "Yüzüncü Ad" ile tanıdım yazarı. Şimdi ise "Semerkant" ile ustalığını tattım.

Kitap aslen iki bölümden oluşuyor; ilk bölüm Ömer Hayyam ve onun zamanında orta doğuyu ele alıyor. Ama ne ele alma, aşklardan, devlet yönetimlerine, jeopolitik özelliklerden, gündelik yaşama. Sanki o dönemi yaşıyorsunuz, Hayyam'ın gözüyle. Diğer bölüm ise Rubaiyat'ın peşinde bir batılının, onun İran yolculuğunun ve İran'da demokrasi hareketlerinin başlayışını konu alıyor. Şahsen ben ilk bölüme daha çok hayran oldum.

Kim senin yasanı çiğnemedi ki söyle?
Günahsız bir ömrün tadı ne ki söyle?
Yaptığım kötülüğü, kötülükle ödetirsin sen,
Sen ile ben arasında ne fark kaldı ki söyle?
                                            Ömer Hayyam

Kimdir?

"1949 Beyrut doğumlu, kitaplarını Fransızca yazan Lübnanlı yazar. 1976'dan beri Fransa'da yaşamaktadır. Yazar 1993 yılında Goncourt Akademisi Edebiyat Ödülüne layık görülmüştür. Kitapları 40'tan fazla dile çevrilmiş, eserleri Fransa'da ve çevrildiği birçok dilde geniş okur kitlesine ulaşmıştır.
Kitaplarında genellikle doğuya ait öğeleri çok iyi işlemektedir. Doğuya ait gelenek ve görenekleri kitaplarında mutlaka tanıtır. Birçok kitabında Osmanlı-Türkiye üzerine yorumlara da rastlanmaktadır. Afrikalı Leo kitabında Osmanlı ve Yavuz Sultan Selim'in Kahire seferinde 8000 kişiyi öldürdüğünü iddia etmiştir. Kitaplarında doğu halklarının neden geri kalmış olduğu konusunda analizler ve tespitler yapmaktadır. Kitapları roman tarzında yazılmış da olsa sosyolojik temalar kitaplarında sürekli olarak işlenir.

Detaylı bilgi için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Amin_Maalouf
http://www.idefix.com/kitap/semerkant-amin-maalouf/tanim.asp?sid=QMYEJCGLX0YYS1E0ITHE