Serenad

Belki merak edenler olur. Blog Koçyiğitler ama sadece Erim yazıyor acaba neden?
İşte Banu'dan bir girdi :)


Ailenizin geçmişi hakkında ne biliyorsunuz? Anneanneniz, babaanneniz, dedeleriniz nereden gelmişler, neler yaşamışlar? Acılarıyla, mutluluklarıyla, sırlarıyla onlara ne kadar yakınsınız? Serenad’ı okurken sıkça bunları düşündüm. Ben geçmiş hakkında ne biliyordum, ne hissediyordum? Duymayı, bilmeyi, hissetmeyi istemiş miydim? Sorunların, sıkıntıların üstünü örten, acıları unutmayı isteyen bir toplumda geçmişe duyarlı olmak ne zor!
Hâlbuki geçmiş aile bağlarını nasıl güçlendirebilir, yokluğu insanı nasıl duyarsızlaştırabilir.
Bireylerin tarihi ile toplumsal tarihin içiçe anlatıldığı bu kitabı bitirdiğimde, zihnimde googleda aranacak o kadar çok anahtar sözcüğüm vardı ki! Struma, Serenad, Mavi Alay, Kırım Türkleri, yahudi profesörler, Maximilan Wagner (gerçekten var mıydı böyle bir profesör?), … Tarihsel gerçekliği olan kitapları okumayı bu yüzden seviyorum. Bir yandan da neresi kurgu, neresi gerçek ayırt etme merakı sarıyor beynimi.
İşte kitaba adını veren Schubert bestesi Serenade, David Garrett’den:
Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Başından sonuna kitabın kahramanı Maya Duran’ı Zülfü Livaneli ile özdeşleştirmeden duramadım. Toplum, askerler, Tükçenin kullanımı, gençliğin teknonoloji bağımlılığı vb. konulardaki görüşleri ve hatta kahramanın çok sevdiği porto şarabı, Bodrum’un havası, sokaklarına duyulan hayranlığı aslında Zülfü Livaneli’ye aitmiş gibi hissettim. Zaman zaman bu duygu o kadar ağır bastı ki kahramanın kadın olduğunu bile unuttum. 
Kitabın sonunu getirdiğimde genel olarak kurgunun iyi olduğuna karar verdim, ancak gerçek mi düş mü karar veremediğim son sahnede Çağan Irmak filmlerindeki gibi “Bu kadar çok sona gerek yoktu.” diye geçirdim içimden.
Son olarak tam ifade edemeyeceğim bir eksiklik vardı kitabın anlatımında. Olayların akışında yazarın sona bıraktığı duyguların anlatımını aradı gözüm bazen. Bir de kahramanın günlük hayatının “bindim, gittim, yaptım, döndüm, uydum”la örülü akışı bana biraz sıradan geldi ama uzun süredir, kısa sürede bir kitabı bitiremeyen biri olarak bu kısımların kitabı hızlı okumama yardımcı olduğunu söylemeliyim.
“Serenad” üzerine Zülfü Livaneli ile yapılmış bir röportaj, kitap hakkında birinci ağızdan bilgi veriyor, ilginizi çekebilir:

Gıdı Gıdı

Aziz Nesin'in etkileyici, bir o kadar yalın anlatımlı kara mizahlarından bir diğeri.
Vakti zamanında Türk insanının %60'ı aptaldır dediğinde kimileri öfkelenmiş , kimileri savunmaya geçmiş kimileri de desteklemişti. Ben kendi adıma destekler taraftaydım. Aksi halde neden ilk basımı 1958 de yapıldığı halde halen aynı trajikomik olayları yaşıyor olalım ki?
Okumadıysanız okuyun seveceksiniz. En azından çerez niyetine :)


Detaylı bilgi: http://www.dr.com.tr/Kitap/Gidi-Gidi/Aziz-Nesin/Mizah/Mizah-Romani-Oyku/urunno=0000000177431

Lord Of The Flies

Kitabını severek okuduğum ve filmini de bir o kadar etkileyici ve başarılı bulduğum yapımı yeniden izleme fırsatı bulunca kaçırmadım :)
William Golding'in unutulmaz ve 83 nobel ödüllünü de alan romandan uyarlanan film son derece başarılı.


IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0100054/
Fragman: http://www.youtube.com/watch?v=T45MsH6pwM4

Ayrıntılı bilgi için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Sineklerin_Tanr%C4%B1s%C4%B1

Özet Kitap

Bir kitabın özeti hiçbir zaman kendisi gibi olamaz. Aslında sadece onun bir sureti olmaya yaklaşabilir. Çünkü her okuyan, okuduğu her satırda farklı bir anlam, farklı bir anlatım yakalar. Bu nedenle çok şey kaybettirir aslını okumamak. Peki ya okumak istediğiniz şey gerçekten günlerinizi harcamak istemediğiniz ama bilmek istediğiniz birşeyse???
O zaman en azından nitelikli olanını seçin.
Ben sıradışı insanları (http://www.ozetkitap.com/ozet_kitap.php?sayfa_id=304&kategori_id=301&id=65&lng=1 ) okudum fena değildi.
Belki denemek istersiniz.

http://www.ozetkitap.com/ozet_kitap.php?lng=1

Işıldayan Mekan

Ha ha ha süper bir etkinlik.
Yine İstanbul Modern de gerçekleştirilen bir aile etkinliği.
Ailece Sanat: Işıldayan Mekan
Size bir kağıttan fener veriyorlar ailecek nasıl bir tasarım yapmak istiyorsanız yapıyorsunuz. Alabildiğine malzemeyi kullanarak ailece hoşça vakit geçirmeniz için bir fırsat, bence kaçırmayın.



Sonra feneri size hediye ediyorlar isterseniz odanıza asın :)


Ayrıntılı bilgi için: http://www.istanbulmodern.org/tr/egitim/ucretsiz-egitim-programlari/sanat-adimlari_773.html

BASF Kids Labs

Çocuklar için eğlenceli kimya deneylerinin gerçekleştirildiği süreli ve rezervasyonlu bir etkinlik.
Biz kızımızla birlikte gittik. Onun yüz ifadesi sanırım herşeyi anlatıyor.

Evde halen süper emici adında ne olduğunu anlayamadığım bir kimya deneyi sonucu ortaya çıkan materyalimiz var :)


Ayrıntılı bilgi için: http://www.istanbulmodern.org/tr/egitim/basf-kids-lab_800.html

Case 39

Oldukça başarılı bir gerilim/korku filmi olmuş, Renee göz dolduruyor. Tabi ki senaryo olarak klasik bir senaryo, ama ana örgü çocuk hizmetlerinde görevli bir bayanın, kötü muamele gören bir cocuğu ebeveynlerinden kurtarıp evlat edinmesi. Filmin özellikle sonu çok kötü ve klişe bağlanmış ama yine de izlerken insanı yerinde kurtlandırmayı başarıyor.
Tavsiye edilir.
Case 39 Lamina Framed Poster
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0795351/
Fragman: http://www.imdb.com/rg/s/4/title/tt0795351/#lb-vi4192142873

Pino'nun Yeri

Meraklı Minik dergisinin çizerinin web sayfası.
Yıllarca kızıma okuduğumuz keyifli bir dergi idi. Web de rastlayınca hoşuma gitti.
http://pinomino.blogspot.com/

Bir Dolap Kitap

Çocuk kitapları hakkında her şey, tanıtım ve eleştiri yazıları, etkinlik önerileri bu dolapta… Bir Dolap Kitap sayesinde çocuğunuza kitap seçmek artık çok kolay.


http://www.birdolapkitap.com/

Taken

Taken uzaylılar tarafından kaçırılan insanları konu alan bir dizi film 2002 yılında çevrilmiş olan 10 bölümlük dizi bana sorarsanız gereğinden fazla uzatılmış. Yönetmenliğini Steven Spielberg'ün yapmış olmasının yarattığı olumlu etki dışında çok da izlemeye değer bir yan yok.
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0289830/

Kızımın Kitapları -4 Kendi okuduğu İlk Kitap

"Okuduğum ilk kitap" diyerek sizlerle paylaşıyorum. -Defne
Kızımız okumayı öğrendi de ilk kitabını okudu bile, 16 sayfalık kitabı kendine uyku öncesi olarak okudu. Tarihi bir gün. :)

Suç

Suç
Bir ceza avukatının gerçek olaylardan derlediği romanı bestseller olarak uzun süredir satışta. Aslında bestseller kitaplar genellikle insanı sürüklese de geride pek birşey bırakmaz, bir nevi pop kültür ürünleridir. Ancak az da olsa bazıları insana sorgulama fırsatı verir. Bu kitap da onlardan biri, ister istemez suç nedir? ceza nedir? düşünmeye başlıyorsunuz.
Açıkçası okunmasını tavsiye ediyorum.

Bilgi için: http://www.ntvyayinlari.com/tanim.asp?sid=CPBUCTBF16X531ZYZDHC

Unstoppable

Temposu yüksek ancak basit senaryolu ve bütçeli bir film.
Kontrolden çıkan ve makinisti olmayan dev bir yük katarının durdurulma hikayesini anlatan film Denzel Washington sayesinde kurtuluyor.


Dali-İlahi Komedya

Dali'nin MSGSÜ TOPHANE-İ AMİRE deki sergisi 26 Şubat'a kadar devam ediyor.
Oldukça ilginç bir sergi. Dali'nin İLAHİ KOMEDYA, SÜRREALİZM İZLERİ
GALA İLE AKŞAM YEMEĞİ eser serilerinin yer aldığı sergiden memnun kalacaksınız.
Web: http://dalisergisi.com/